Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-03-17 09:10:02
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Jeszcze przed decyzją o tym, jakiego tortu tak naprawdę potrzebujesz, warto wybrać doświadczonego cukiernika, który pomoże zrealizować wszystkie Twoje fantazje. Na przykład tutaj są dostępne do wyboru zdjęcia tortów weselnych, spośród których możesz wybrać najbardziej pasujące dla Ciebie rozwiązania. Możesz także zlecić realizację tortu na podstawie zdjęcia z Instagrama, rysunku lub nawet opisu słownego.
Wybierając cukiernię warto postawić na miejsca, w których można spróbować smaków wypiekanych tortów, wybrać różne biszkopty i nadzienia, a także elementy dekoracyjne.
Jeśli odpowiednia cukiernia została już przez Ciebie znaleziona - nie odkładaj zamówienia ciasta na ostatnią chwilę. Zaleca się zamawiać tort z co najmniej 14-dniowym wyprzedzeniem, a w sezonie, czyli w sytuacji, kiedy ślub jest zaplanowany na koniec lata lub początek jesieni - nawet z 1-2 miesięcznym wyprzedzeniem, aby cukiernik miał czas na dopracowanie wszystkich szczegółów.
Pierwszą rzeczą, o której należy wiedzieć przed złożeniem zamówienia, jest liczba gości. Warto zapytać gości, czy mają alergię na jakieś produkty. Cukiernicy zalecają, aby zamawiać średnio 150 gramów deseru na osobę, ale ta waga może wzrosnąć, jeśli na przykład biszkopty są moczone w likierze, wypełnione grubą warstwą czekolady i dodatkowo ozdobione mastyksem. W takim przypadku lepiej, aby na każdego gościa zaplanować 200-250 gramów tortu.
Liczba poziomów z kolei będzie zależała od wagi ciasta:
do 2,5 kg - 1 poziom
3-4 kg - 2 poziomy
5-6 kg - 3 poziomy
7-8 kg - 4 poziomy
9-10 kg - 5 poziomów
Ponadto zamawiając tort na własne wesele, przyszła Para Młoda powinna już dobrze orientować się w tym, jak dokładnie będzie wyglądało świętowanie oraz w jakiej stylistyce uroczystość zostanie zorganizowana. Idealnie, jeśli wygląd tortu, a nawet jego smak będą współgrały z tym dniem, ponieważ jest to jego najsmaczniejszy akcent.
Jedną z ważnych kwestii jest przechowywanie tortu. Idealne rozwiązanie to zamówienie deseru z dostawą na określoną godzinę - na przykład 2 godziny przed jego podaniem do stołu. Warto także uzgodnić możliwość przechowywania tortu w lodówce w miejscu odbywania się wesela (obowiązkowo oddzielnie niż inna żywność).
Jeśli nadal masz pewne obawy związane z tym, czy Twój tort ślubny będzie idealny, obowiązkowo skontaktuj się wcześniej z cukiernikami w celu ustalenia wszystkich szczegółów - zadbają, by Twoje święto miało idealny przebieg.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.